E oo atu i le 2050, e tusa ma le 12 piliona tone o otaota palasitika i le lalolagi

Ua gaosia e tagata le 8.3 piliona tone o palasitika.E oo atu i le 2050, e tusa ma le 12 piliona tone o otaota palasitika i le lalolagi.

E tusa ai ma se suʻesuʻega i le Journal Progress in Science, talu mai le amataga o le 1950s, e 8.3 piliona tone o palasitika ua gaosia e tagata, o le tele o ia mea ua avea ma otaota, e le mafai ona le amanaiaina ona o loʻo tuʻuina i lapisi pe faʻasalalau i le natura. siosiomaga.

O le 'au, na taʻitaʻia e tagata suʻesuʻe mai le Iunivesite o Georgia, le Iunivesite o Kalefonia, Santa Barbara ma le Marine Education Association, na muamua suʻesuʻeina le gaosiga, faʻaogaina ma le taunuuga mulimuli o oloa palasitika uma i le lalolagi atoa.Na aoina e le au suʻesuʻe faʻamaumauga faʻamaumauga i luga o le gaosiga o resini faʻapisinisi eseese, fibers ma faʻaopoopoga, ma tuʻufaʻatasia faʻamaumauga e tusa ai ma le ituaiga ma le faʻaogaina o oloa.

E faitau miliona tone palasitika e ulu atu i le sami i tausaga taʻitasi, e faʻaleagaina ai le sami, lapisi matafaga ma lamatia ai meaola.O fasi palasitika ua maua i eleele, i le ea ma e oʻo lava i vaega sili ona mamao o le Lalolagi, e pei o Antarctica.O microplastics e 'aina foi e iʻa ma isi meaola o le sami, lea latou te ulu atu ai i le filifili meaai.

O faʻamaumauga o loʻo faʻaalia ai o le gaosiga o palasitika i le lalolagi atoa e 2 miliona tone i le 1950 ma faʻateleina i le 400 miliona tone i le 2015, lea na sili atu nai lo soʻo se mea na faia e tagata sei vagana ai sima ma uamea.

E na'o le 9% o otaota palasitika o lo'o toe fa'aaogaina, o le isi 12% o lo'o fa'amumu, ae o le 79% o lo'o totoe o lo'o tanumia loloto i lapisi pe fa'aputu i le si'osi'omaga fa'anatura.O le saoasaoa o le gaosiga o palasitika e leai ni faʻailoga o le faʻagesegese.E tusa ai ma aga o loʻo i ai nei, e tusa ma le 12 piliona tone o otaota palasitika i le lalolagi i le 2050.

Na maua e le 'au e leai se vaifofo pulu siliva e faʻaitiitia ai le faʻaleagaina o palasitisi i le lalolagi. ma toe fa'aoga) e taofi ai le sosolo atu o palasiti fa'aleaga i totonu o le si'osi'omaga.


Taimi meli: Nov-24-2022